Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Voortdurende hik

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Bij de hik trekt het middenrif (een spier tussen buik en longen) onwillekeurig samen. Het kan ontstaan door te snel eten of drinken, niet goed kauwen of door koolzuurhoudende dranken. Ook alcohol kan de hik veroorzaken. De zenuwen in de keel en het middenrif worden hierdoor geprikkeld en het middenrif gaat samentrekken (krampen). Soms hebben mensen met een aandoening van de longvliezen of de maag vaak de hik.

  De meeste hikaanvallen ontstaan spontaan en zijn na enkele minuten weer over. Als de hik langer duurt (uren tot zelfs dagen lang), kan dat tot pijn in de borst en uitputting leiden. Waarom sommige mensen vaak de hik hebben, is niet bekend.

 • Zelf doen

  De hik is onschuldig en gaat vaak weer snel over, zonder dat u iets hoeft te doen. Rustig eten en drinken is waarschijnlijk de beste manier om de hik te voorkomen.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 29 augustus 2006. • Medicijnen

  Baclofen
  Bij hik die heel lang duurt, en die niet vanzelf overgaat, worden soms medicijnen voorgeschreven. Meestal wordt eerst baclofen geprobeerd. Hoe baclofen werkt bij hik, is niet bekend.

  Anti-epileptica
  Anti-epileptica worden soms bij langdurige hik gebruikt. Ze worden soms alleen gebruikt, en soms samen met baclofen. Hoe anti-epileptica werken bij hik, is niet bekend. Voorbeelden zijn gabapentine en pregabaline.

  Metoclopramide
  Metoclopramide is een middel tegen misselijkheid en braakneigingen, maar wordt soms ook gebruikt bij langdurige hik. Hoe metoclopramide werkt bij hik, is niet bekend.

  Klassieke antipsychotica
  Klassieke antipsychotica verminderen in de hersenen het effect van de van nature voorkomende stof dopamine. Klassieke antipsychotica worden soms gebruikt bij langdurige hik. Hoe klassieke antipsychotica werken bij hik, is niet bekend. Voorbeelden zijn haloperidol en chloorpromazine.

  Amitriptyline
  Amitriptyline wordt gebruikt bij verschillende klachten en aandoeningen. Bijvoorbeeld depressies, zenuwpijn, bedplassen en hoofdpijn. Soms wordt het ook gebruikt bij langdurige hik. Hoe amitriptyline werkt bij hik, is niet bekend.

  Nifedipine
  Bij hik die heel lang duurt, en die niet vanzelf overgaat, worden soms medicijnen voorgeschreven. Meestal wordt eerst baclofen geprobeerd. Als alternatief kan nifedipine gebruikt worden. Hoe nifedipine werkt bij hik, is niet bekend.

  Sertraline
  Sertraline is een Serotonineheropnameremmer, ook wel SSRI genoemd. SSRI’s regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof. Sertraline wordt soms ook gebruikt bij langdurige hik. Hoe sertraline werkt bij hik, is niet bekend.

  Midazolam
  Midazolam wordt gebruikt bij verschillende klachten en aandoeningen. Bijvoorbeeld slapeloosheid, epilepsie en onrust. Soms wordt het ook gebruikt bij langdurige hik. Hoe midazolam werkt bij hik, is niet bekend.

  Piracetam
  Piracetam is een middel tegen duizeligheid, maar wordt soms ook gebruikt bij langdurige hik. Piracetam remt het samentrekken van het middenrif. Het wordt toegepast als baclofen of gabapentine niet voldoende werken.